fbpx

072 20 04 107

06 50 20 24 63

job@dewebmakelaar.nl

Google Tips

WordPress ja of nee?

Over de voordelen van open source, de mogelijkheden van maatwerk en hoe je die twee zaken het beste kunt combineren

Het is een bijna net zo vaak voorkomende opmerking bij webbureaus als ‘to be or not to be’ 100 jaar geleden was. Toch ga ik mijn mening ook geven, tenslotte is en was dit ook voor mij een steeds terugkerende vraag als oud-eigenaar van Qball en nu ook als Webmakelaar.

WordPress is een zogenaamde ‘open source’ techniek. Dat wil zeggen dat de code openbaar is en dus voor iedereen te gebruiken. Het voordeel hiervan is dat er veel op doorontwikkeld wordt en dat de mogelijkheden om verschillende toepassingen (plugins) te gebruiken ook steeds groter worden. Een kleine 40% van alle websites gebruikt WordPress (volgens W3techs). Dat zijn cijfers waar we niet omheen kunnen en je ziet steeds meer webbureaus die hun website en webshops in WordPress ontwikkelen. Ook gebruiken webbureaus WordPress als basis CMS met maatwerk koppelingen of applicaties die met het CMS ‘praten’. Het is allemaal mogelijk maar is dit ook altijd aan te raden?

WordPress is tegenwoordig zo populair dat je met een beetje geduld (of heel veel geduld…) zelf een website kan bouwen. Het begint natuurlijk allemaal met een domeinnaam, dan kies je voor een hostingpartij die WordPress ondersteunt. Vervolgens installeer je de WordPress omgeving op de hostingruimte en ga je de website (laten) bouwen. Daar zijn allemaal tools voor, de meest gebruikte is Elementor. Kan je dat zelf doen: ja. Adviseer ik om dat zelf te doen: nee!

Werk met professionals

Ook een goede WordPress website bouwen is een specialisme, laat dat de professionals doen. Dat kunnen mensen zijn die handig zijn in WordPress en daarin de nodige ervaring hebben, prima. Die hebben de ervaring om de beste keuzes te maken en niet te verzanden in creativiteit en in het installeren van ontelbare interessante plugins. De webbouwer weet wat de trends zijn in het bouwen van een website of shop, aantrekkelijk weergeven en een goede conversie geven. En bij de keuze voor een webbouwer denk ik aan een bureau met meerdere specialisten. De meest ideale situatie zijn bureaus met één of meerdere:

  • user experience (UX) designers (webdesigner die weten hoe de bezoeker naar de website kijkt, wat de meest bezoekersvriendelijke indeling is en waar hij op gaat klikken)
  • front- and backend developers (code ontwikkelaars die zorgen dat zowel voor- als achterkant codetechnies goed werken)
  • online marketeers (zit al bij het design naast de, ux webontwerper om na livegang te zorgen dat de website goed scoort en de, conversie, doelen gehaald worden)
  • project managers (mannen en vrouwen die zorgen dat de ontwikkelingen soepel verlopen en de deadlines wordt gehaald)

En met dit advies komen we weer terug bij de beginvraag. WordPress ja of nee?

In Duitsland zeggen ze jein (ja en nee).
Ja. WordPress is prima voor een startend bedrijf, doe-het-zelver, éénpitter, kleine webshop of informatieve website, maar ook als basis CMS voor de grotere omgevingen waar professionele webbureaus met meerdere developers applicaties maken en die aan het WordPress CMS koppelen. Waarbij ik moet opmerken dat dan meestal voor het WordPress CMS wordt gekozen omdat dit een bekend CMS is met duidelijk online tutorials. De klant werkt dan vaak op een andere manier met het ontwikkelde maatwerk. Dit kan prima werken maar het grote voordeel van ‘open source’ is dan wel weg, de website oppakken en verder laten ontwikkelen door een nieuwe partij is niet meer aan de orde.
Feitelijk is het een ‘maatwerk’ omgeving geworden met WordPress als CMS. Het had dus net zo makkelijk in een maatwerk omgeving kunnen worden gemaakt door de gespecialiseerde bureaus waar de diehard developers werken. De mannen en vrouwen die alleen in code denken, die niet alleen goed opgeleid zijn maar die code ook als hobby zien. Die eind vorige eeuw als ‘nerds’ te boek stonden en nu de wereld regeren. Als je die mannen en vrouwen vraagt WordPress of maatwerk dan kiezen ze unaniem voor het laatste. Met verbazingwekkende creativiteit verzinnen ze oplossingen waar nog niemand aan gedacht heeft, bedenken ze dingen die nog niet bestaan. Websites, shops en applicaties die zij opleveren zijn in ‘nette’ code geschreven, multi-flexibel, uitermate geoptimaliseerd en retesnel, ook op mobiel. Dat kan niet met WordPress. Dat is wellicht de reden dat volgens dezelfde cijfers van W3Techs 60% NIET met WordPress werkt. Dus als het om WordPress bij serieuze ambitie, hoge eisen en specifieke wensen gaat zeg ik: Nee!

De afgelopen maand mocht ik bemiddelen bij twee grote online vraagstukken. Twee opdrachtgevers zochten een passend webbureau. Bij beiden heb ik een offerte laten opmaken door een Webbureau in maatwerk en een in WordPress met maatwerk. Bij de ene past WordPress prima, de ander is beter af in een maatwerk omgeving. Per wens, opdracht, opdrachtgever en webbureau blijft die vraag steeds terugkomen: WordPress ja of nee?

Job van Halst

De Webmakelaar ontzorgt!

Mijn doel is u te ontzorgen, door het vinden van het juiste webbureau voor uw propositie. Op die manier kan ik u helpen aan een website, webshop, applicatie of online marketing waarmee u leads kunt genereren en uw omzet groeit. Dat scheelt u niet alleen tijd en geld maar met de juiste partij zult u ook uw doelen halen.